Brązowi medaliści międzynarodowej olimpiady kulinarnej

21 lutego 2020Przeczytaj Artykuł

Międzynarodowa olimpiada kulinarna rozpoczęła się w piątek (14 lutego) w Stuttgarcie. Igrzyska rozgrywane są co cztery lata i przyciągają wirtuozów gotowania z całego świata.

Około 2 000 kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów zaprezentowało swoje umiejętności podczas Olimpiady IKA. Zbigniew Korzeniowski, Grzegorz Parczewski i inni szefowie kuchni restauracji i hoteli z całego kraju stworzyło własną drużynę. Przygotowania trwały miesiącami. Sama olimpiada to dla nich doba na nogach.

– Było naprawdę ciężko. Walczyliśmy o złoto, jest brąz. Wracamy do kraju szczęśliwi – powiedział nam tuż po

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech ostatnich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro.

do góry strony