społeczeństwo

wydrukuj podstronę do DRUKUJ27 czerwca 2019 | 11:26 komentarzy 2

– Jako mieszkaniec powiatu, jako katolik uważam, że powinniśmy stworzyć kartę praw rodziny w oparciu o ideologię i światopogląd katolicki – przekonywał Jarosław Uchman, radny klubu PiS. (fot. Joanna Kielak)

Stanowisko w sprawie LGBT przepadło w głosowaniu, będzie za to Samorządowa Karta Praw Rodzin. Powiatowi radni jednogłośnie poparli uchwałę będącą wyrazem „ochrony wartości poświadczonych w Konstytucji RP, w tym tożsamości małżeństwa jako związku kobiety i mężczyzny”.

– Instrumenty polityki społecznej prowadzonej przez powiat rawski powinny być tworzone z uwzględnieniem kontekstu praw rodziny, jej autonomii i tożsamości, stad propozycja przyjęcia Samorządowej Karty Praw Rodzin – mówi Józef Matysiak, starosta rawski. – Karta jest wyrazem ochrony wartości poświadczonych w Konstytucji, w tym tożsamości małżeństwa jako związku kobiety i mężczyzny, ochrony rodziny i rodzicielstwa, prawa do ochrony życia rodzinnego, prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami oraz prawa dziecka do ochrony przed demoralizacją.

Karta Praw Rodzin została opracowana przez Instytut Ordo Iuris, Centrum Życia i Rodziny, Ruch 4 Marca, Fundacja Mamy i Taty i inne organizacje związane z kościołem katolickim.

– To dokument dający narzędzia do skutecznej ochrony rodziny przed różnymi zagrożeniami, które niesie za sobą tzw. ideologia gender i ideologia ruchów LGBT – przekonywał zebranych podczas ostatnie powiatowej sesji (18.06) Paweł Kwaśniak, koordynator wdrażania Samorządowej Karty Rodziny. – Karta opisuje sposoby skutecznego działania na rzecz rodziny, szczególnie ochrony dzieci i młodzieży przed deprawacją, demoralizacją.

Przyjęty przez radnych dokument został podzielony na pięć zagadnień. Pierwsze dotyczy prawa rodziców i dobra dziecka w szkole i przedszkolu. „W szkołach samorządowych muszą być przestrzegane ustawowe prawa rodziców, w tym w szczególności wymóg respektowania kompetencji rodziców do uchwalenia programu wychowawczo-profilaktycznego oraz do wyrażenia zgody na podjęcie współpracy z organizacjami pozarządowymi i wymóg każdorazowego uzyskania zgody rodzica na udział dziecka w zajęciach nieobowiązkowych” – czytamy w Karcie.

Można się zastanawiać, jak powiat chce dbać o prawa rodziców w przedszkolu, gdy jest organem prowadzącym jedynie dla szkół ponadgimnazjalnych i Zespołu Placówek Specjalnych.

W SKPR określono też prawa rodzin w polityce społecznej powiatu. Według autorów dokumentu „programy współpracy z organizacjami społecznymi powinny uwzględniać zasadę wzmacniania rodziny i małżeństw”, a „samorządowe programy profilaktyczne, które mają na celu przeciwdziałanie przemocy i pomoc jej ofiarom, przeciwdziałanie alkoholizmowi i narkomanii oraz realizację celów polityki zdrowotnej, powinny uwzględniać zasadę poszanowania integralności rodziny, która może zostać uchylona tylko w sytuacjach wyjątkowych, jak zagrożenie życia lub zdrowia jej członków”.

W tym punkcie zwrócono również uwagę na odpowiednie przygotowanie i wiedzę urzędników. – Ważne jest przeszkolenie nauczycieli i urzędników w zakresie autonomii i prawnej tożsamości rodziny, praw rodziców oraz dobra dziecka - czytamy w dokumencie. – Uczestnikom szkoleń powinna zostać przekazana rzetelna i wolna od ideologii wiedza o obowiązującym prawie oraz o skutecznych metodach przeciwdziałania zjawiskom niepożądanym, w tym przemocy, uzależnieniom i innym dysfunkcjom.

Uwagi dotyczące szkoleń urzędników miał radny Jarosław Uchman. Przekonywał radnych, że „wolna od ideologii wiedza” dopuszcza różne światopoglądy. – W tym światopogląd LGBT, a ja jako mieszkaniec powiatu, jako katolik uważam, że powinniśmy stworzyć kartę praw rodziny w oparciu o ideologię i światopogląd katolicki – mówił.

Zapał radnego do zmian w projekcie dokumentu studził Paweł Kwaśniak. - Staraliśmy się unikać odniesień stricte religijnych, żeby Karta mogła być adaptowana i przyjmowana przez jak najszersze grono samorządów. Wydaje mi się, że zapisy tej karty są maksymalnie jasne – przekonywał.

Autorzy Karty przekonują - by prawidłowo realizować prawa rodzin na poziomie samorządu, celowe jest powołanie Rzecznika Praw Rodzin oraz stworzenie systemu zgłaszania naruszeń praw rodzin.
Projekt Samorządowej Karty Praw Rodziny, zaadaptowany na potrzeby powiatu zgłosił zarząd powiatu

– To szybka odpowiedź na nasz projekt dotyczący stanowiska w sprawie LGBT – przekonuje Paweł Jakubowski, powiatowy radny klubu PiS. – Cieszymy, że zarząd taki projekt uchwały przygotował i mamy nadzieję, że zgodnie z obietnicami starosty będziemy wspólnie dalej pracować nad rozwijaniem tego projektu.

Jak oceniasz ten artykuł?

Głosów: 12

BARDZO PRZYDATNY