O chlebie w antyku

19 lutego 2016Przeczytaj Artykuł

Izba Historii Skierniewic zaprosiła mieszkańcw 18 lutego na interesujący wykład Chleb w antyku jako pokarm i medykament, ktry wygłosił prof. Maciej Kokoszko, wykładowca w Katedrze Historii Bizancjum Uniwersytetu Łdzkiego.Profesor Kokoszko opowiedział skierniewiczanom o medycynie antycznej, bizantyńskiej, przywołując najważniejsze postacie dla tej medycyny, m. in. rzymskiego medyka Galena oraz jego dorobek. Wykładowca zwracał uwagę słuchaczy na dietetykę i farmakologię antyku i bizancjum mwiąc o roli chleba - jakie wartości mu przypisywano, jak go klasyfikowano od najlepszego do najgorszego i w jaki sposb te informacje może wykorzystać osoba wspłcześnie zajmująca się historią gastronomii. Wykład zorganizowany został w ramach cyklu Przechadzki po historii. A kolejne spotkanie już 2 marca o godz. 16.30. Gościem skierniewiczan będzie Jzef Wiesław Szymański, skierniewiczanin, żołnierz Bojowego Oddziału Armii, działającego na terenie Pomorza Zachodniego w latach 1945 - 1948. Oddział powstał na terenie Obwodu Wołkowyskiego Obwodu AK, jako grupa dywersyjna. Do wiosny 1948 r. większość żołnierzy została aresztowana. Wiesław Szymański został skazany na karę dożywotniego więzienia. Tekst i fot. jm