Z boiska… do kuchni [zdjęcia]

9 grudnia 2016Przeczytaj Artykuł

Młodzi piłkarze z Klubu Widok Skierniewice spotkali się w czwartek (8 grudnia) na nietypowych jak dla sportowców zajęciach – pierniczkowaniu. Kulinarną lekcję poprowadziła Izabela Kaczorowska z Białej Rawskiej, uczestniczka VI edycji programu „Hell’s Kitchen”.

Warsztaty miały na celu przybliżenie dzieciom tradycji związanej z pieczeniem świątecznych pierniczków. Na hali Ośrodka Sportu i Rekreacji kucharzyło 35 dzieci (4, 5, 6-latki). Sprawiło to maluchom mnóstwo zabawy i radości. Dzieci wytłaczały foremkami ciastka, które zostały upieczone, a następnie dekorowały je według swoich pomysłów. W ruch poszły: cukrowe posypki, pisaki, lukier, czekolada i inne. Warsztaty zorganizowali dzieciom rodzice, a o poprowadzenie ich poprosili Izabelę Kaczorowską, uczestniczkę telewizyjnego programu „Hell’s Kitchen”.

- Dla mnie to okazja, żeby zarazić dzieci moją pasją, jaką jest kucharzenie, odciągnięcie ich choć na chwilę od komputerów i telewizorów i zachęcenie do czynnego udziału w przygotowaniach do świąt - mówi Izabela Kaczorowska.

- Zorganizowanie warsztatów to był bardzo dobry pomysł – ocenia Karol Skrzydło, wiceprezes Klubu Widok Skierniewice. - Każda forma integracji jest potrzebna, dzieciaki nie mogą żyć tylko piłką. Jak widać świetnie odnajdują się także w kuchni – komentuje. Tekst i fot. Joanna Młynarczyk


Pierniczki świąteczne (przepis Izabeli Kaczorowskiej)

Ilość: koło 50 pierniczków

Składniki:
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru lub cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika/opcjonalnie: 1,5 łyżeczki kawy „Inki” dla uzyskania ciemniejszego koloru

Wykonanie:
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Wstawić do lodówki w folii na 2 - 3 godziny. Po schłodzeniu rozwałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wycinać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180?C. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce i  udekorować.