z miasta

Skierniewice

  wydrukuj podstronę do DRUKUJ6 maja 2021 | 16:06 komentarzy 1
Zmieni się otoczenie skierniewickiego centrum kultury

(Fot. Sławomir Burzyński)

Miasto ogłasza przetarg na wykonawcę modernizacji otoczenia centrum kultury w Skierniewicach, łącznie z budową nowego parkingu.

– Chciałbym, żeby do końca października otocznie Centrum Kultury i Sztuki zmieniło wygląd – mówi Eugeniusz Góraj, wiceprezydent miasta.

Na inwestycję, wpisująca się w trwająca od roku przebudowę siedziby centrum kultury, wyłożono z miejskiej kasy prawie 950 tysięcy złotych. Co się zmieni w okolicy? W ratuszu słyszymy, że prawie wszystko. Pomiędzy budynkiem CKiS a telekomunikacją powstanie parking na ponad 70 miejsc, z wjazdem od ulicy Strakacza. Z kolei od strony ulicy Reymonta likwidacji ulegną schody wejściowe do budynku CKiS, przewiduje się tam niewielki parking dla gości. Po prawej stronie budynku centrum kultury przed sceną letnią powstanie amfiteatr, co wymusi przesunięcie chodnika pasażu Nurzyńskiego w kierunku sklepu meblowego.

Nowy chodnik z równoległą do niego ścieżką rowerową weźmie początek od ulicy Reymonta, w szpalerze rosnących tam starych drzew jabłoniowych, będących pozostałością po sadzie, wyciętym kilkanaście lat temu. Dojdą też nowe nasadzenia. Pasaż poprowadzi obok parkingu przy kinie Polonez do samego budynku i tam rozszerzy się do placyku wyłożonego kostką.

– Wzdłuż nowego pasażu chcemy ustawić rzeźby, jakie powstały pod koniec lat 70. w trakcie pleneru rzeźbiarskiego w Skierniewicach – mówi Agnieszka Kubik, zastępca dyrektora CKiS.

Jak oceniasz ten artykuł?

Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    ZASKAKUJĄCY
    ZASKAKUJĄCY
  • 0
    PRZYDATNY
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY
    NIEPRZYDATNY
  • 0
    WKURZAJĄCY
    WKURZAJĄCY
  • 0
    BRAK SŁÓW
    BRAK SŁÓW

1Komentarze

dodaj komentarze

Portal eglos.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wpisu. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • Gość
    ~bolo 23 1 miesiąc temuocena: 100% 

    SZKODA TYLKO ŻE KAMIENICE NA JAGIELLOŃSKIEJ NIE ZOSTAŁY TRWALE ODGRODZONE OD NOWEGO PARKINGU. PATOLOGIA JUŻ ROZPOCZYNA PROCES DEWASTACJI,,,,,,,,,,POGRATULOWAĆ PROJEKTANTOWI. SZKODA KASY I TYLE,,,,,,

    odpowiedz oceń komentarz  zgłoś do moderacji
tel. 603 755 223 lub napisz kontakt@glossk.pl

KUP eGŁOS

Poróżnili się o termin sesji

Knedle ze śliwką

Finał Mistrzostw Polski U13 w koszykówce

Ostatnia kolejka okręgówki

Wypracowali kompromis w sprawie strzelnicy

Lipcowy dzień otwarty w parowozowni

Sezon zakończyli premierą

Ktoś opryskał ich truskawki preparatem na chwasty

KONKURS Poleć z nami do Włoch!

eOGŁOSZENIA

Już teraz możesz dodać ogłoszenie w cenie tylko 1,00 zł za tydzień - POZNAJ NOWE OGŁOSZENIA